lørdag 21. januar 2012

Bestemors flatbrød.

Å bli fortrolig med kjevlet mitt er et mål jeg håper å oppnå i løpet av 2012. Jeg vil ikke kalle det et forsett, da er det automatisk dødsdømt, men mål må man jo kunne sette seg uten å få dårlig samvittighet skulle man ikke helt greie å nå dem i løpet av de neste 347 dagene. Min belønning til meg selv hvis jeg mestrer kjevlets mange mysterier? Et ordentlig rutekjevle. Her ser du bestemors rutekjevle, hennes foretrukne våpen i det som raskt viste seg å ikke være et barneskirenn; flatbrødbaking er en presis vitenskap som krever pågangsmot, utholdenhet og kraftige overarmer. Og så kan man ikke være perfeksjonist. Da går man (les: jeg) på en smell.
Bestemor baker flatbrød på svartovnen, som opptar det ene hjørnet av kjøkkenet hennes. Hun har annet spesialutstyr også, hjemmelagd og velbrukt: På bildene over ser du, i tillegg til rutekjevlet, bakstetrauet, som tidligere var smørtrau, trefjøla til å ha de utkjevlede flatbrødene på, og pinnen som brukes både til å overføre den utkjevlede leiven til fjøla, flytte leiven til ovnen, snu leiven på ovnen og overføre ferdigstekt flatbrød til risten det avkjøles på. Alle har egne navn. Jeg kan ikke stave dem.
Et tips til frustrerte flatbrødbakere: Vær sjenerøs med melet. Leiven skal kunne danse på bakebordet, sier bestemor. Dette betyr at du skal kunne rotere, vende og bevege på leiven til enhver tid, slik at du er sikker på at den ikke har satt seg fast. Setter den seg fast, må du svelge stoltheten din, godta et kritisk blikk fra bestemor over skulderen og med tunga rett i munnen steke flatbrød med hull i, rød i kjakene både av flauhet og den enorme varmeutviklingen en svartovn produserer. Slike flatbrød blir gode de også, på tross av at de spektakulært stryker bestemors kvalitetssikring.

Noen nordnorske postkort, tatt med varmedressen, svartluggene og skinnlua på:

 


Bestemors flatbrød
en tjuefem til tredve leiver

1/2 kg sammalt rug fin
250 g byggmel
250 g sammalt hvete grov
litt hvetemel (dette er altså bestemors oppskrift, hvor "litt" som regel betyr en neve eller to)
lunkent vann og melk, omtrent 2 dl av hver

Bland de forskjellige melsortene sammen i en stor bakebolle eller et bakstetrau. Tilsett litt av det lunkne vannet og melken, og arbeid deigen sammen. Tilsett mer væske etterhvert, hvis nødvendig. Deigen skal være fast, og ikke klebrig. Bryt av biter av deigen og kna dem litt før du former dem til avlange emner. La deigen stå litt, og begynn utbakingen med det emnet du laget først. Strø godt med grovbakstmel på bakebordet og på leiven, og begynn å kjevle. Målet ditt er en leiv så tynn at du nesten kan se gjennom den; tenk pastadeig rullet ut til den minste tykkelsen på en pastamaskin. Rutekjevle er best, men et vanlig kjevle går til nød. Når du har kjevlet leiven ferdig, overfører du den til et stort fat / en stor fjøl strødd med mel, og strør i tillegg mel oppå, slik at den nesten leiven du legger oppå, ikke setter seg fast i den som ligger under. Fortsett utbakingen,  og la leivene hvile litt før du steker dem. Har du ikke takke eller svartovn, kan du bruke en tørr stekepanne, men da bør du lage flere, mindre leiver som passer til panna (da kan du fort ende opp med dobbelt så mange leiver som jeg har indikert ovenfor). Varmen skal være god når du steker flatbrød, uansett hvilket utstyr du bruker, så skru opp temperaturen / legg i godt med ved og vent til stekeflaten er blitt skikkelig varm. Bruk så en treskje med langt skaft, eller kjevlet ditt, til å overføre én og én leiv til takka/ovnen/stekepanna. Stekingen går fort, så følg med, selv om noen (les: jeg) liker de ekstra godt brunede kantene på et flatbrød som har blitt stekt litt for lenge. Snu leiven og stek på andre siden, og overfør så det ferdigstekte flatbrødet til en rist. Stek resten av leivene på samme måten. Oppbevar flatbrød tørt og kjølig, pakket inn i rene kjøkkenhåndklær.

PS: Noe av det beste du kan gjøre med flatbrød? Koke sei og poteter, mose dem sammen med en gaffel, smøre smør på to biter flatbrød (eller legge smørklatter direkte på sei- og potetblandingen), legge sei og poteter på den ene biten, legge den andre oppå, ta tak med begge hender og nyte.

Ingen kommentarer: