mandag 30. november 2009

Pistasjkaker.


Kaker? Kjeks? Sablés (som de het i kokeboken)?

Alt jeg vet, er at de er gode! Og at å knekke 100 gram pistasjnøtter er mye mer styr enn det høres ut som.

(Kan man knekke pistasjnøtter? Bare åpner man dem? Hva er det magiske ordet?)

Pistasjkaker
(ca 30 stykk)
fra Christmas Treats to Make and Give av Linda Collister
115 g smør, romtemperert
75 g melis
1/2 ts vaniljeessens
1 stor eggeplomme
150 g hvetemel
en klype salt
en klype bakepulver
100 g pistasjnøtter uten skall, finhakket
sukker til å strø på kakene

Kjør smør/margarin, melis og vaniljeessens i en mikser (start på laveste hastighet) til blandingen er myk og luftig. Ha oppi eggeplommen. Sikt oppi mel, salt og bakepulver, og bland det raskt inn for hånd. Ha oppi nøttene rett før blandingen er ferdigblandet. Form deigen til en ball, pakk den inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet et kvarter (den kan ligge kaldt i opptil tre dager). Når du er klar til å bake kakene, setter du ovnen på 170 grader. Ha deigen på et melet bakebord, og kjevle den ut cirka 5 mm tykk. Stikk ut kakene med former, ha dem på bakeplater og strø litt sukker på hver kake. Stek dem i 15–17 minutter, til de såvidt har fått farge og begynt å brunes i kantene.*

*Jeg måtte ta ut mine etter cirka 12 minutter, men ovnen min er en gassovn som kun har undervarme, og som dermed svir alt på bunnen hvis den får muligheten til det. Det er sikkert lurt å sjekke kakene etter 10 minutter, uansett ovn!

Ingen kommentarer: